Adószám: 18375729-1-04
Aranykosár a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány
Széchenyi 2020 logo

Alapítványunk, együttműködve a Dr. Illyés Sándor EGYMI intézményével, az EFOP-1.8.5-17 megjelölésű pályázat keretein belül sikeresen pályázott, a "Menő Menzák az iskolákban - Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok" projekt megvílósítására!

A projekt címe: Menő menza kialakítása a békési Dr. Illyés Sándor Általános Iskolában

Projekt azonosító száma:EFOP-1.8.5-17-2017-00059

A támogatás összege: 20 000 000 Forint.

A támogatás mértéke: 100%.

A tárgyi projektet az Európai Szociális Alap finanszírozza

A projekt kezdete: 2018.01.02.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.12.31.

Tényleges befejezés: 2019.12.31.

1. A projekt céljai:

- Alapvető cél, hogy az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátítátsának a hatékony támogatása biztosítva legyen, ezzel az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés érdekében a gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javulása, a várható élettartamuk és az egészségben eltöltött életéveiknek a száma nőhessen.
- A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozásához szükséges tudása és készségei megszerzésének támogatása a szülők bevonásával megvalósuljon.
- A gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményei javuljon.
- Lehetőség szerint, nem csak a projektben közvetlen érintett célcsoportok életminősége javulhasson, hanem a velük kapcsolatban állóké is.
- A kormány Új Nemzedék Jövőjéért Program Stratégiáihoz és a Nemzeti Ifjúsági Stratégiákhoz illeszkedő program valósuljon meg, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program főbb beavatkozási céljaival együttesen.

2. A projekt szakmai megvalósítása:

- Ismeretterjesztő programok az egésznapos táplálkozás jegyében, dietetikus szakember megbízásával, felmérve a jelenlegi étkezési kultúrát.
- A felmért étkezési kultúra alapján, a gyermekek és/vagy szüleik írásos és/vagy személyes tájékoztatása a gyermeket érintő felmérés eredményéről.
- A tájékoztatásokat követően dietetikai szaktanácsadás/konzultáció valamint csoportfoglalkozás biztosítása.
- Dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember szakmai irányításával előadások, iskolai foglalkozások biztosítása.

3. Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében:

- Tájékoztató napok gyermekek és családjai számára (pl. ételkóstolás a szülők számára).
- Főzőversenyek szervezése.
- Az egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok, programok szervezése közismert személyiségek segítésével.
- Az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, az ösztönző -akár dekorációs- eszközök használata, valamint az ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk megjelenítése (pl. plakátok, poszterek).

4. Közvetlenül az iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében.